Lievevrouwebedstro (Galium odoratum), bio

€ 4,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 7,00
160sinds 20 apr. '25, 10:52
Deel via
of

Kenmerken

TypeVaste plant
LichtbehoefteHalfschaduw
BloeiperiodeLente

Beschrijving

Ecologisch geteelde planten, zonder gebruik van kunstmest of chemische producten/ bestrijdingsmiddelen.

Eigenschappen:
  • Vaste plant
  • Halfschaduw, schaduw
  • Bloei: april - juni
  • Kalkrijke, vochtige grond
  • Kleur: witte bloem
  • Hoogte: 10 – 30 cm
  • Winterhard
  • Bodembedekker
  • Bruikbare delen: Bladeren en bloemen

Lievevrouwebedstro is een eetbare, goed winterharde vaste plant. Het
is een plat tegen de grond groeiende bodembedekker.
In het voorjaar verschijnen de trossen met witte, geurende bloempjes, boven kransen met puntige blaadjes aan vierkante stengels. Het ruikt naar vers hooi als het verdort of gedroogd wordt. Deze typische geur ontstaat alleen na het drogen van het kruid door de cumarine die bij het verwelken vrijkomt.
De bladeren oogst je april – juni, de bloemen mei – juni. Smaakt zoet met een vleugje kaneel en vanille.

De bloempjes bevatten vooral nectar en worden bezocht door (zweef)vliegen, wilde (solitaire) bijen en hommels.
De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Bosandoorn, Bosaardbei, Dagkoekoeksbloem, Daslook, Donkere ooievaarsbek, Knikkend nagelkruid, Valse salie en Wilde akelei.

Dit kruid was vroeger erg populair als weervoorspeller; wanneer er regen op komst was ging het veel sterker geuren, vooral in de linnenkast was dit heel goed te ruiken.

Culinair gebruik
Je kan er melk, sap, water of wijn mee aromatiseren. Je laat het gedroogde kruid 6 -12 uur trekken om het er dan weer uit te halen. Zo kunnen puddingen, gelei, ijs, punch, frisdrank en andere dranken met lievevrouwebedstro gearomatiseerd worden bereid.
De bloemen zijn eetbaar, bevatten nectar en kunnen onder meer worden toegevoegd als eetbare versiering aan salades.
Voor een aromatische kruidenwijn doe je de vanilleachtig zoet smakende bloemen 12 uur in de wijn.
Thee: Gebruik 1 tl gedroogd kruid voor 1 kop, overgiet dit met gekookt, iets afgekoeld water en laat dit 5 minuten trekken.
Let op: De smaakstof cumarine kan in hoge dosis misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken, dus gebruik het alleen in kleine hoeveelheden. ( 3 gram kruiden per liter vloeistof)

Lievevrouwebedstro-trilpudding
Ingrediënten:
  • 7 stengels lievevrouwebedstro (vers of gedroogd)
  • 1 liter appelsap
  • 12 blaadjes gelatine

Bereidingswijze:
De lievevrouwebedstro plat drukken; in een gedeelte van het appelsap 2 uur laten trekken en daarna verwijderen. De gelatine volgens aanwijzing in water laten voorweken en vervolgens in het resterende lauwwarme appelsap laten smelten. Beetje bij beetje voeg je het lievevrouwebedstro-sap er aan toe. Giet het gerecht in een schaal en plaats deze enige uren in de koelkast.
Lekker met vanillesaus!

Maitrank
Maitrank of meidrank is een aperitief op basis van droge wijn, lievevrouwebedstro, sinaasappelen en fijne likeur. Het recept is komen overwaaien uit Duitsland van de abdij van Prüm waar het in de 9e eeuw gemaakt werd door de monniken.
Het wordt tijdens de Maitrankfeesten in mei gedronken in België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Lotharingen.
Deze ambachtelijke drank wordt al eeuwenlang gemaakt door families uit deze streek. Dat gaat zo ver dat er niet één maar meerdere Maitranks bestaan, want elke familie heeft een eigen recept dat van jaar tot jaar wordt aangepast en verbeterd, al naar gelang de ontwikkeling van de smaak.
Het drankje werd gedronken in de lente om alle winterse kwaaltjes te genezen. Tegenwoordig wordt Maitrank ook in veel gerechten gebruikt.
Een recept

Voeg toe aan een liter witte wijn: een in schijfjes gesneden sinaasappel, 1 blas van de zwarte bes, 12 takjes net gedroogd (nog niet bloeiend) lievevrouwebedstro en 1 glas cognac.
Laat dit 2 dagen trekken en zeef het.
Advertentienummer: m2259409551