Gierst Vlokken Kleine Korrel Little Millet Flakes
Kenmerken
Beschrijving
Kleine Korrel gierstvlokken (Samai/Kutki) zijn een prima alternatief voor ontbijtgranen of muesli, die meestal vol zitten met suiker en conserveringsmiddelen. Deze gierstvlokken hebben een overvloed aan voedingsvezels, essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het maken van pap (porridge) of pudding.
- zeer goed alternatief voor suikerrijke ontbijtgranen of muesli
- licht verteerbaar en zoet of hartig te bereiden
- 100% natuurlijk: geen toevoegingen, kunstmatige smaakstoffen of MSG
- bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen
- rijk aan vezels, door langzame vertering de hele dag door energie
- ideaal voor gewichtsbeheersing en bij bloedsuikerproblemen
Net als de meeste gierst zit Samai/Kutki boordevol natuurlijke voedingsvezels, micronutriënten, natuurlijke bronnen van vitaminen en mineralen. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief graan voor rijst en een dieet met een lage GI. Gierst is rijk aan natuurlijke mineralen waardoor het een ideaal voedingsmiddel is voor kinderen. Het bevat ook veel voedingsvezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar. De onoplosbare vezel in gierst staat bekend als prebiotisch en biedt belangrijke voordelen voor de gezondheid. Deze gierstvlokken zijn geschikt voor alle leeftijden en dieetvoorkeuren.
Lees meer over de diverse soorten gierst met hun verschillende eigenschappen in onze blog.
Recept Upma met Little Millet Gierstvlokken
Gierstvlokken upma is een makkelijk te maken gezond en hartig ontbijtrecept.
- 1 kop gierstvlokken (Kutki)
- 2 eetlepels sesam- of kokosolie
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 10-12 curryblaadjes
- 3-4 groene pepers, fijngehakt
- 1/4 theel. kurkuma poeder
- zout naar smaak
- 1/2 theel. garam masala (optioneel)
- worteltjes en erwtjes, of andere groenten naar smaak (optioneel)
Doe olie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Als deze beginnen te knetteren, voeg dan de curryblaadjes toe. Voeg groene pepers, 1/4 theelepel kurkumapoeder en zout toe. Als je van garam masala houdt, voeg deze dan nu toe. Meng alles goed en voeg eventueel fijngesneden worteltjes en erwten toe, en laat dit 5 minuten koken. Blijf roeren tot de groenten zacht worden. Voeg nu geweekte gierstvlokken toe en meng goed zodat de groenten vermengd raken met de gierstvlokken. Laat dit 3-4 minuten op laag vuur koken. Serveer warm.
Bewaar op een koele en droge plaats.
Bereiding:
Zoet: verhit 200 ml (plantaardige) melk in een pannetje en voeg als de melk kookt 60 g gierstvlokken en 1 theelepel kaneelpoeder toe. Laat even sudderen op laag vuur. Voeg bij het opdienen eventueel een gezond alternatief voor suiker toe en/of fruit(puree), wat muesli of noten naar keuze.
Hartig: besprenkel de gierstvlokken met wat water en laat 2 minuten staan. Verhit olie of ghee en voeg specerijen naar keuze toe (vaak worden ook nog gesnipperde uien en/of chilipepers toegevoegd). Voeg de natte gierstvlokken toe, roer goed door en serveer warm.
Ingrediënten: Kleine Korrel gierstvlokken (geplette hele korrels).
Let op: dit product wordt vervaardigd in een fabriek die ook melkproducten, sesam, tarwe, soja, noten en pinda's verwerkt. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan dit product sporen van deze allergenen bevatten.
De gierstkorrels worden verwerkt en geplet om er gierstvlokken van te maken. De hele korrels worden tijdens dit proces omgezet in delicate, afgeplatte vlokken die gebruikt kunnen worden in een verscheidenheid aan culinaire bereidingen. Deze vlokken hebben een lichte, delicate textuur waardoor ze in verschillende keukens gebruikt kunnen worden.
Kleine gierstvlokken staan in Tamil bekend als Samai Aval. Samai Aval is gemakkelijk te bereiden en kan worden gegeten als voedzaam ontbijt of tussendoortje. In het Hindi worden Kleine Gierstvlokken meestal Kutki Ke Pohe genoemd. Kutki ke Pohe is een gezonder alternatief dat de voedzame voordelen van kleine gierst bevat en wordt voornamelijk gebruikt in de regio van Maharashtra en Rajasthan. In Telugu worden Kleine Gierstvlokken Saamala Atukulu genoemd. Veel heerlijke traditionele gerechten in Andhra Pradesh worden gemaakt met Saamala Atukulu. In Kannada worden kleine gierstvlokken Saame Avalakki genoemd. Een voedzaam en smaakvol gerecht met Saame Avalakki kan in Karnataka worden gegeten als ontbijt of als tussendoortje.