Gierst Barnyard - Barnyard Millet (Kuthiraivali/Udalu) - 1
Kenmerken
Beschrijving
Ook bekend als: wilde gierst, cockspur, Japanese millet, Japanse gierst, Europese hanenpoot, Hühnerhirse, Echinochloa crus-galli, kudiraivali, kuthiraivali, jhangora, odalu, oodalu, kodisama, bhagar, varagu, varai.
- glutenvrij, ideaal bij glutengevoeligheid
- zeer goed alternatief voor rijst
- eiwitrijk, koolhydraatarm, rijk aan vezels
- met veel natuurlijke micronutriënten, vitaminen en mineralen
- langzame vertering: geeft de hele dag door energie
- antioxidante eigenschappen
- ideaal voor gewichtsbeheersing en bij bloedsuikerproblemen
Barnyard millet, ook bekend als kuthiraivali (barnyard millet in Tamil), wordt veel geteeld in India en andere Aziatische landen. Het is een droogtetolerant, snelgroeiend gewas dat kleine, bolvormige korrels oplevert die glutenvrij zijn en veel voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, vezels en belangrijke mineralen.
Gierst is een oud graan dat al duizenden jaren wordt verbouwd in India, China en andere delen van Azië. Gierst is rijk aan eiwitten, vezels en belangrijke mineralen, waardoor het een betere keuze is dan rijst en andere granen. Het is gemakkelijk te koken, heeft een milde, nootachtige smaak en bevat veel belangrijke voedingsstoffen.
Lees meer over de diverse soorten gierst met hun verschillende eigenschappen in onze blog.
Bekijk onderstaande filmpjes voor recepten:
Bewaar op een koele en droge plaats. Eenmaal geopend in een luchtdichte verpakking bewaren. Gierst wordt meestal gekookt (bereid gierst zoals je ook rijst bereidt), maar geroosterd is het ook heerlijk. In het laatste geval krijg je een nootachtige smaak. Gierst heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor rijst en andere granen. Bovendien is gierst van nature glutenvrij.
Ingrediënten: barnyardgierst (Barnyard Millet/Kuthiraivali/Udalu)
Gierst kan grofweg worden onderverdeeld in 2 soorten (barnyardgierst behoort tot de kleine millets):
- kleine millets: deze worden gepeld omdat ze een onverteerbare schil hebben
- grote millets: deze hebben geen harde, onverteerbare schil en kun je ook ongepeld eten (hele korrel). Tip: week hele gierstkorrels vooraf 30 minuten in water, zodat de kooktijd verkort wordt.
Let op: het product wordt verwerkt in een fabriek die ook pinda's soja, melk, mosterd en sesamzaadjes verwerkt.