1 kilogram - Zilver .999€ 1.050,00
Romeinse Rijk. Theodosius I (379-395 n.Chr.). Centenionalis
€ 55,00
50sinds 19 feb. '25, 04:02
Beschrijving
Romeinse keizerlijke munten Theodosius I (379-395 n.Chr.). Æ Centenionalis (brons). Geslagen bij de munt van Constantinopel, 378-383 n.Chr. Voorzijde: D N THEODOSIVS PF AVG – (Dominus Noster Theodosius Pius Felix Augustus) Vertaling: "Onze Heer Theodosius, plichtsgetrouwe en gelukkige Augustus." • Buste: Gehelmde, met pareldiadeem versierde, gedrapeerde en gekurasseerde buste van Theodosius I, naar links kijkend, met een speer en een schild in zijn handen. Achteruit: GLORIA ROMANORVM – "De glorie van de Romeinen." • Afbeelding: Keizer Theodosius I staat op de boeg van een galei, kijkt naar voren, draait zijn hoofd naar rechts en heft zijn rechterhand op in een gebaar van leiderschap of toejuiching. Victory zit op de achtersteven en bestuurt het schip. • Veldmerk: Monogram in het linkerveld. • Muntteken: CONB (munt van Constantinopel, tweede officina). • Referentie: RIC 52c. • Doorsnede: 23 mm • Gewicht: 4,55 gram Historische en numismatische context: Deze munt werd geslagen tijdens de regering van Theodosius I, een van de laatste keizers die zowel het Oost- als het West-Romeinse Rijk regeerde vóór de definitieve splitsing in 395 na Christus. Zijn regering werd gekenmerkt door belangrijke militaire en religieuze transformaties, waaronder de officiële vestiging van het Niceaanse christendom als het dominante geloof van het rijk. De achterkant van GLORIA ROMANORVM, waarop de keizer aan boord van een galei staat, symboliseert de stabiliteit en het leiderschap van Theodosius, met name in het licht van de Gotische oorlogen na de rampzalige Slag bij Adrianopel (378 n.Chr.). De afbeelding weerspiegelt zijn inspanningen om de Romeinse macht te herstellen en zijn afhankelijkheid van de vloot voor militaire campagnes en diplomatie. De munt van Constantinopel, gevestigd in wat nu Istanbul, Turkije is, was een belangrijk centrum voor de productie van Romeinse munten nadat de stad door Constantijn de Grote werd gesticht als de nieuwe keizerlijke hoofdstad. Munten die hier werden geslagen, werden wijd verspreid in de oostelijke provincies en speelden een belangrijke rol in de keizerlijke propaganda. Een goed bewaard gebleven voorbeeld van laat-Romeinse munten, dat de overgang illustreert van een verenigd rijk naar de uiteindelijke splitsing van Oost en West onder Theodosius' zonen, Arcadius en Honorius, na zijn dood in 395 n.Chr.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1510968061
Populaire zoektermen
reichspfennig in Munten | Europa | Niet-Euromuntenromeinse munten kopenspeciale 2 euromunten in Euromuntenzeldzame euromunteneuromunten 1999 in Euromunten2 euro munten duitsland 2002 j in Euromunten2 euro munten duitsland in Euromuntenslovensko in EuromuntenEuromunten in Postzegels en Munten2 euromuntenzeldzaam in Euromuntenduitse munten in Niet-EuromuntenNederland Postzegels en Munteneuromunten map in Euromuntendakdragers volkswagen passatbmw motorhelmaudi a6 c8poster zwarte lijstsven van veenford focus in Dashboard en Schakelaarsse 280 in 1:18hegner gereedschap in Doe-het-zelf en Verbouwfargo in Boekenfocus st mk3 in Auto-onderdelen