Reuzenbidsprinkhaan - Hierodula sp.
Beschrijving
Het stadium van de bidsprinkhaan is vanaf L3 tot L6
Informatie
Hierodula wordt in het Engels ook wel Giant Mantis genoemd.
Een hierodula is makkelijk in de verzorging en wordt groot, waardoor het een geliefde beginnerssoort is. Lees hier verder de basis informatie over dit bijzondere insect.
Uiterlijk
Dit soort bidsprinkhaan is meestal lichtgroen, maar er zijn ook gele, beige en bruine varianten. De beige dieren lijken als ze volwassen zijn een beetje roze-achtig. Het verschil in kleur heeft vooral te maken met de omgeving waarin het dier gehouden wordt. Ze kunnen binnen een paar dagen een andere kleur ontwikkelen.
Dit is een van de grootste soorten bidsprinkhaan die in gevangenschap succesvol gehouden wordt. De vrouwtjes worden wat groter dan mannen. De mannetjes zijn smaller met iets langere vleugels. De vrouwtjes zijn breder, met vleugels die tot op het achterlijf reiken.
Gedrag
Hierodula is een fel soort bidsprinkhaan. Ze jaagt actief achter haar prooi aan als ze hem eenmaal in de gaten heeft. Een krekeltje die op de bodem van het verblijf loopt is snel opgemerkt, en al snel wordt de achtervolging ingezet. De prooi beland dan al vlug in de vangarmen van dit roofdier.
Voedsel
Volwassen Hierodula kunnen als voedsel makkelijk volwassen krekels krijgen, evenals kakkerlakken en halfwas treksprinkhanen. Ze kunnen ook grote volwassen treksprinkhanen aan, maar er is een kleine kans dat ze gewond raken door de springpoten als ze hem niet goed grijpen.
Omgevingseisen
De ideale temperatuur is ongeveer 24 °C, maar kamertemperatuur is ook prima. ’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag, maar minimaal 18 °C.
Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid, maar het is wel belangrijk elke dag of om de dag met water te sproeien. Een richtluchtvochtigheid is ongeveer 40 tot 65 %. Te lang te vochtig is doodsoorzaak nummer 1 bij dit soort.
Zoals bij alle soorten bidsprinkhanen, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen dier betekent dit dus minstens 27 cm in de hoogte en 18 cm in de breedte. Een mooie maat voor een terrarium zou 20 x 20 x 35 zijn, zodat er ook plaats is voor nepplanten en veel zitstokjes.