Old English Bulldog pups! Plus Feiten en Fokkers-informatie!

Zie omschrijving
588957sinds 22 okt. '24, 19:46
Deel via
of

Kenmerken

OntwormdJa
Aantal hondenMeerdere
GeslachtMeerdere dieren
GechiptJa
Leeftijd8 tot 15 weken
StamboomJa
Type aanbiederFokker | Professioneel
HerkomstNederland
GeregistreerdJa
GevaccineerdCDV (hondenziekte), HCC (leverziekte), Parvo

Beschrijving

Omdat er in het fokkers-wereldje van de Old English Bulldoggen steeds opnieuw meningen, feiten en fabels over zowel de verschillen in de types Old English Bulldoggen, als ook de verschillen tussen de types fokkers door elkaar gehaald worden, willen we hierbij de feiten voor u op een rijtje zeten.

Alhoewel we absoluut niet de intentie hebben om u als liefhebber, fokker of oprecht geïnteresseerde de les te willen lezen, weten uit onze eigen dagelijkse ervaringen dat veel zich oriënterende gezinnen vaak door de bomen (en de vele fabels) het bos niet meer zien.

Hieronder een uiteenzetting met vaststaande feiten over het type Old English Bulldog in het algemeen en de direct zichtbare gezondheidskenmerken van Bulldoggen in het bijzonder.

Ook geven we een indicatie over de herkenbaarheid van een erkende en betrouwbare fokker en informatie over de geldende wet- en regelgeving voor alle hondenfokkers in Nederland.

Als laatste geven we onze visie over de socialisatie van Old English Bulldog-pups. Socialisatie is een begrip dat veel wordt genoemd, maar bijna net zo vaak overgewaardeerd wordt.

Lees gerust het hele verhaal. Het is best veel, maar goed te doen.

Bedankt alvast.

Maar eerst conform de titel van deze advertentie:

Old English Bulldog pups van Tibben FarmDogs

Als echte liefhebbers van middelgrote honden houden wij ons al bijna veertig jaar hobby- en bedrijfsmatig bezig met het fokken van verschillende (ras)honden.

De afgelopen vijfentwintig jaar hebben we ons helemaal toegelegd op het fokken van gezonde types Old English Bulldoggen. In de eerste plaats omdat deze types Bulldoggen gewoon het best passen bij wat wij als fokkers graag willen zien, maar vooral ook omdat deze types Bulldoggen allen heerlijke gezinshonden zijn.

Inmiddels hebben wij uit louter natuurlijke dekkingen en natuurlijke bevallingen vier duurzame types Old English Bulldoggen geselecteerd. Deze Old English Buldoggen kunnen in vier groepen worden onderverdeeld: 

Old English Bulldog  ->  type Classic         ->   Compact type

Old English Bulldog  ->  type Renascenc  ->   Middle type

Old English Bulldog  ->  type Mammut    ->   Middle type (bear-coated)         

Old English Bulldog  ->  type Nederboe  ->   Athletic type

Al deze types Bulldoggen hebben een atletische bouw (compleet met neus en staart), een rustig karakter (géén overdrive) en de capaciteit (lucht) om gewoon dat te kunnen doen wat je van een gezonde hond mag verwachten. Al onze bulldoggen zijn ‘vier-seizoenen-honden’ die beschikken over een flinke dosis ‘zelfredzaamheid’ en best tegen een stootje kunnen.

Dus ook een lange bos- of strandwandeling behoort gewoon tot de mogelijkheden, ook als het iets warmer wordt. Juist bij de zomerse activiteiten buitenshuis wil je toch gewoon je viervoeter kunnen meenemen om het gezinsleven en het bijkomend (vakantie) plezier te kunnen complementeren.

Kortom: Gezonde Bulldog-pups die prima in elk gezin passen.

Welkom!

Bij de aanschaf van een Bulldog-pup maak je een keuze voor meerdere jaren. Een goede oriëntatie vooraf is erg belangrijk. Een goede ‘klik’ met de pup moet er altijd zijn, maar ook ‘een goed gevoel’ bij de fokker is niet onbelangrijk. Iedereen is van harte welkom om een kijkje bij ons op de boerderij te komen nemen.

Ook mensen die de Old English Bulldog (nog) niet kennen kunnen bij ons geheel vrijblijvend kennis maken met dit type Bulldog. Graag laten we U onze verschillende types Old English Bulldoggen zien en beleven.

Alle pups van Tibben FarmDogs zijn bij vertrek minimaal acht weken oud, ontwormd, ingeënt, gechipt, geregistreerd en gecertificeerd volgens de geldende wetgeving en uiteraard voorzien van een gezondheidsverklaring, een Europees Paspoort en een ARFE stamboom.

Wij hanteren voor al onze pups een vaste prijs van 1450 euro, los van type, kleur of geslacht.

Uiteraard zijn beide ouders van de pups bij ons op de boerderij aanwezig.

Dank!

Wij zijn er ons, buiten het fokken van Bulldoggen om, altijd enorm van bewust dat alles wat we doen op het gebied van fokkerij alleen doorgang kan vinden als er een publiek is en blijft die deze manier van Buldoggen fokken kan waarderen. Minstens zo belangrijk als het fokken zelf, zijn de liefhebbers die de door ons gefokte pups niet alleen prachtig vinden, maar ook vol vertrouwen meenemen naar huis en haard om deelgenoot te laten worden van hun gezin en hun leven.

Gezinnen die vanaf het begin enthousiast zijn en dat ook op de langere termijn blijven. Mensen die terugkomen bij ons voor een tweede of derde pup. Een pup voor henzelf of voor familie of vrienden die ze ook zo’n stabiele gezinshond gunnen. Zonder het vertrouwen van al deze liefhebbers zouden we niet kunnen ‘monitoren’ en kunnen blijven doen wat we al jarenlang met veel zorg en passie doen: gezonde types Bulldoggen fokken.

Kies altijd voor een pup van een erkende fokker!

Geïnteresseerd?  Neem gerust contact met ons op.

FarmDogs

Drogteropslagen 64

7705 PJ Drogteropslagen

06  4695 1107 (Jan)



Vaststaande feiten over het type Old English Bulldog.

Feit : De Old English Bulldog is slechts een type Bulldog en géén door de FCI-Erkend ras!

Iedere Old English Bulldog komt voort uit een kruising van meerdere verschillende rassen (molossers). Grofweg alle types Bulldoggen vanaf de Engelse Bulldog tot aan de Amerikaanse Bulldog worden gerangschikt onder de naam 'Old English Bulldog'. De FCI rangschikt deze brede groep bulldoggen onder de kwalificatie: ‘niet erkende rassen’. De kans dat de 'Old English Bulldog' ooit door de FCI erkend gaat worden is mijn inziens gelijk aan nul.

Feit : Niemand heeft het octrooi op de naam 'Old English Bulldog!'

Grofweg alle types Bulldoggen vanaf de Engelse Bulldog tot aan de Amerikaanse Bulldog vallen onder de noemer Old English Bulldog. Echter, de FCI typeert deze 'tussengroep' als zijnde ‘niet erkende rassen’ of ‘look-a-likes’! Niet meer, niet minder.

Sommige fokkers en liefhebbers geven hun voorkeur aan het kortere type look-a-like Bulldog. Dit type begint vanaf de Engelse Bulldog tot het midden-type van de tussengroep! Andere fokkers en liefhebbers prefereren het meer atletische type bulldog. Dit type begint vanaf het midden-type-tussengroep richting de Amerikaanse Bulldog. Dit type Buldoggen hebben nog een echte neus en een volledige staart en worden om die reden ook wel het 'vier-seizoenen-type' genoemd.

Iedere liefhebber en fokker kiest het type Old English Bulldog dat het best bij hem of haar past. Maar niemand kan de groepsnaam 'Old English Bulldog' claimen voor zijn of haar favoriete type look-a-like-Bulldog en daarmee de andere types Buldoggen buitensluiten.

 

Feit : Iedere Old English Bulldog-fokker is een liefhebber, niet iedere liefhebber is een fokker!

Het fokken van honden is een manier van leven, niet iedereen is hiervoor in de wieg gelegd.

Niet iedereen die twee honden op elkaar zet is per definitie een fokker. Fokken moet je overlaten aan fokkers, niet aan gelukzoekers. Gelukzoekers zijn dikwijls drukker met zichzelf en hun portemonnee dan met het in stand houden of het verbeteren van een ras of type!  

Het fokken van honden is een combinatie van passie, basiskennis, het hebben van een visie, het hebben van ruimte, het opdoen van ervaringen en het hebben van geduld, heel veel geduld. Ook moet je tegen teleurstellingen kunnen, als het anders gaat dan gehoopt of verwacht. Fokken vraagt veel wilskracht, het is leiden en lijden.

 

Feit : Identificatie en Registratie van Old English Bulldog-pups is in Nederland verplicht!

Per 1 november 2021 zijn de voorwaarden voor de ‘’Wettelijk Verplichte Registratie van Honden’’ flink uitgebreid. Voor deze vernieuwde wet is een ieder die fokt met honden vanaf 1 november 2021 direct ‘fokker’. Ook bij een eenmalig nestje (of oeps-nestje) ben je voor de wet direct fokker met alle wettelijke verplichtingen die daarbij horen. Zelfs bij de geboorte van slechts één pup.

Iedere fokker van honden moet na 1 november 2021 in het bezit zijn van een UBN nummer. Dit Unieke Bedrijfsnummer wordt toegekend door de Overheid (RVO).

Iedere fokker van pups in Nederland is na 1 november 2021 verplicht de pups binnen zeven weken na de geboorte laten inenten, te identificeren (chippen) en te registreren. Dit alles op één-en-hetzelfde moment én uitsluitend door een dierenarts.

De dierenarts registreert de ingeënte en gechipte pups bij een door de overheid aangewezen databank. Aan deze nest-registratie worden ook het chipnummer van de moederhond en het toegekende UBN-nummer van de fokker gekoppeld. Alle drie op één-en-hetzelfde moment.

Feit : Voor kort-snuitige honden geldt een landelijk ‘fok-verbod!’

Te korte snuiten bij honden zijn absoluut het gevolg van generaties lang bewust 'te-kort' fokken!

Met als gevolg de alom bekende gezondheidsproblemen als ademnood, huid- en vachtproblemen, snelle oververhitting, hoofdpijn en andere chronische aandoeningen die inherent zijn aan het ‘te kort’ fokken.

Na 1 november 2021 is het ‘’standaard kunstmatig fokken’’ van pups strafbaar.

Dit houdt in dat hondenfokkers (en ook dierenartsen) niet meer standaard kunstmatige inseminatie mogen toepassen bij de moederhonden, zoals bij veelal ‘kort-gefokte rassen’ voorheen de praktijk van alledag was. Moederhonden werden dan kunstmatig geïnsemineerd met de vooraf ingecalculeerde opzet dat de pups middels een keizersnede uit hun moeder gehaald moesten worden.

Wanneer nu vooraf bekend of zelfs aannemelijk is dat de moederhond lichamelijk niet in staat is om op een natuurlijke manier te kunnen bevallen van pups, mag er niet meer kunstmatig geïnsemineerd worden. De desbetreffend moederhond moet dan worden uitgesloten voor de fok.

Veel moederhonden kunnen als gevolg van dit generaties lang kunstmatig (te kort) fokken beslist niet meer natuurlijk bevallen. Ook zijn de reuen (vaderhonden) van deze rassen veelal lichamelijk al lang niet meer in staat om natuurlijk te kunnen dekken.

Met deze aanvulling in de wetgeving worden moederhonden met weinig of geen kwaliteit van leven beschermd tegen misbruik als ‘’baarmoeder-hond’’. Ook kan misfok en onnodig leed bij de nakomelingen uit deze onnatuurlijke handelingen en operaties voorkomen worden. Kies altijd voor een fokker die deze nieuwe wetgeving omarmt.

Kunstmatig fokken heeft mijn inziens niets met fokken te maken. Het is meer een steriele aangelegenheid (lees: pup-geknutstel) tussen eigenaar en dierenarts die in de behandel- en operatiekamer van de dierenarts begint en eindigt.

Deze manier van pups in ‘fabriceren’ heeft, mijns inziens, niets meer te maken met natuurlijk gedrag, dierenwelzijn en kwaliteit van leven voor je honden en hun nakomelingen!

Middels handmatige zaadafname, kunstmatige inseminatie en een operationele verlossing hebben de ouders in kwestie qua fokkerij en voorkeur niets in te brengen, terwijl dit voor de gezondheid en het welzijn van beide ouderdieren en hun nakomelingen wel gewenst zou zijn. De natuur laat zich nooit dwingen.

Voor een ieder die voornemens is een pup te gaan aanschaffen, vraag de fokker altijd naar zijn of haar UBN nummer en informeer ook naar de dek- en geboortestatus rondom de pups en hun beide ouders. Komen de aangeboden pups voort uit een natuurlijke dekking en een natuurlijke bevalling, of toch nog steeds uit kunstmatige inseminatie en keizersnede.  

Hoe herken je een erkende fokker.

| Erkende fokkers zijn gevestigde fokkers in de breedste zijn van het woord. Een erkende fokker woont doorgaans al decennia langs ergens afgelegen op een buitenlocatie of boerderij. Fokkers leven eigenlijk altijd voor, met en door zijn of haar honden op ruime buitenlocaties. Dat is ook logisch, want met veel honden om je heen en het bijhorend geblaf is er geen ruimte voor je in de nieuwbouw, op een flat of in een appartement. Honden houden veelal geen rekening met de buren en ook houden niet alle buren van honden. Honden houden zich OOK niet altijd aan spreek- of kantooruren.

| Erkende fokkers hebben naast buitengewoon veel ruimte, vergunningen, erkenningen en vakdiploma’s, vooral meerdere honden van verschillende leeftijden. Fokken is continu monitoren en selecteren. Een fokker selecteert primair op gezondheid, karakter en gedrag. Daarvoor heb je meerdere honden nodig, want niet iedere hond is vanzelf geschikt voor de fok. Dus bij een bezoek aan dit type fokker zie je behalve vrolijk rondhuppelende pups, natuurlijk altijd meerdere volwassen exemplaren rondlopen. Uiteraard zullen beide ouders van de pups gewoon aanwezig zijn. Wellicht de ouders van de ouders ook.

Een oprechte fokker wil al zijn (fok)honden dagelijks zien en beleven, dus honden op uitzetbasis is uitgesloten. Je honden uitzetten bij gezinnen om ze vervolgens daarna op afroep en vaak voor een langere periode (én voor eigen profijt) terug te vorderen, zegt meer over de hebzucht van de uitlener dan over zijn of haar verantwoordelijkheid voor de betreffende hond.

| Erkende fokkers zullen nooit hun dek-reuen publiekelijk aanbieden en hiermee hun foklijnen te grabbel gooien. Goede fokdieren komen echt niet aanwaaien, gelukzoekers daarentegen wel. Gelukzoekers geven vaak weinig om de échte gezondheid van hun hond en kennen langs deze route (en voor een scheet en drie knikkers) toch blijven aanmodderen. Zichzelf respecterende fokkers die hun foklijnen willen aanvullen of verbeteren weten elkaar echt wel te vinden en distantiëren zich van deze reu-in-de-uitverkoop-praktijken en het soort aanloop wat hiermee gegenereerd wordt.

| Erkende fokkers bezorgen geen pup aan huis, dringen nooit iemand een pup op en dwingen geen aanbetaling af. Een goede fokker heeft niet alleen vertrouwen in zijn of haar honden, maar ook in de liefhebbers die oprecht interesse hebben in één van de pups. Een eerlijke fokker geeft deze gezinnen dus altijd tijd en bezinning.

Vrijblijvendheid en bedenktijd dragen altijd bij aan het wederzijds vertrouwen tussen de fokker en de nieuwe pup-eigenaars. Alleen als er wederzijds vertrouwen is, kan een fokker met een gerust hart de pup een goede start meegeven in het nieuwe gezin.

Waaraan herken je een gezonde Old English Bulldog.

Wij fokken bewust al generaties lang Old English Bulldog types uit louter natuurlijke dekkingen en geboortes die voldoen aan het ‘’gezonde-neus-nek-staart’’ principe. Dit is een fok-discipline waar niet elke ‘oldie-fokker’ oog voor heeft, of durft te hebben.

Wanneer een fokker zich bewust blijft inzetten voor het welzijn en de gezondheid van zijn of haar fokdieren en als basis aanhoudend dit gezonde neus-nek-staart blijft hanteren, resulteert dit altijd in nakomelingen met duidelijke zichtbare gezondheidskenmerken. Ook dan worden als gevolg van een terugkerende ‘zelfredzaamheid’ natuurlijke dekkingen en natuurlijke geboortes weer, net als dertig jaar geleden, de normaalste zaak van de wereld.

Hieronder een overzicht van vijf direct zichtbare (én herkenbare) gezondheidskenmerken bij Bulldoggen.

| Bulldoggen met nog een échte neus.

Dit zijn honden met een neus met daarin echte ‘ronde’ neusgaten en dus géén neus-sleufjes of soms slechts neus-kiertjes. Honden met een echte neus en goede neusgaten kunnen gemakkelijk over voldoende lucht beschikken en middels een normale ademhaling de eerste beginselen van kwaliteit van leven genereren. Zuurstof!

Honden met te korte snuiten zijn absoluut het gevolg van bewust te lang doorfokken op deze ‘bejubelde’ afwijking. Deze kortsnuiten zijn de gedupeerden van fokkers, vaak met goedkeuring van Raad van Beheer, die generaties lang willens en wetens ooit gezonde rassen en types volledig naar de kloten hebben geholpen. Veelal om financieel gewin! Dit ‘kort-fokken’ is dan ook terecht bij wet (maart 2019) verboden!

| Bulldoggen met nog een gezond gangwerk.

Dit zijn honden met goede hoekingen voor en achter, rechte poten en nette naar-voren-staande voeten. Bulldoggen met een goed gangwerk kunnen normaal lopen en vooral rennen.

Dit in tegenstelling tot Buldoggen met kromme korte poten en flink naar-buiten-staande voeten. Bij deze stumpers is er veelal geen sprake meer van een goede voortbeweging, maar past de aanduiding: nog net in staat zichzelf te kunnen verplaatsen! Als fokker van honden moet je dit type hond beslist niet meer ambiëren.

| Bulldoggen met nog een soepele nek.

Honden met een soepele nek zijn veel beter in staat om hun lijf en leden in conditie te houden. Een soepele nek stelt de hond in kwestie in de gelegenheid om het lijf goed te kunnen ‘strekken’, om de kop goed hoog te kunnen ‘tillen’ en om ruim over beide schouders ‘achterom’ te kunnen kijken.

| Bulldoggen met nog een volledige staart.

Dus géén knikstaarten of gefragmenteerde staarten. Alle niet volledige staarten zijn eveneens het gevolg van generaties lang kort-fokken en doorfokken. Ook deze ‘bejubelde’ fokfouten resulteren bijna altijd in de alom bekende gezondheidsproblemen.

Wanneer een ras of type steeds korter gefokt wordt, zullen de neus en staart van de nakomelingen direct zichtbaar korter en korter worden. Bij iedere nieuwe generatie wordt er dan direct ingeleverd  op de gezondheid en het welzijn van de hond. Dit ‘kort-fokken’ is dan ook terecht bij wet (maart 2019) verboden!

Pup-socialisatie.

Socialisatie van pups is een dwingend proces waarbij de pups bewust én onbewust de waarden en normen van hun ‘groep’ krijgen aangeleerd. Dit aangeleerd proces moet onderdeel worden van het innerlijk van de pup voor een goede integratie tussen hond en mens. Het is een levenslang proces.

Iedere pup is een product van zijn of haar opvoeding. De erfelijke aanleg die een pup meekrijgt van beide ouders én het ‘eigen karakter’ van een pup zijn bepalend voor de ontwikkelingen en leervaardigheden van een pup. Ook het aanleren van sociale vaardigheden vallen hieronder.

Socialisatie van pups begint dus altijd bij de ouders en grootouders van de pups. Alleen als de ouders en grootouders de socialisatie-waarden beheersen, kunnen ze deze doorgeven en aanleren aan hun nakomelingen.

Echter, veel te vaak worden socialisatie en opvoeding door elkaar gehaald. Waar socialisatie vooral genetisch bepaald is en daarom eigenlijk vanzelf gaat, heeft het opvoeden van een pup vaak veel voeten in de aarde.

Advertentienummer: a1507008235