Het wonder van de taal (Eugen Rosenstock-Huessy)
Kenmerken
Beschrijving
Het wonder van de taal
(Eugen Rosenstock-Huessy)
The origin of speech, zo luidt de oorspronkelijke titel van dit boek, met een knipoog naar Darwins The origin of species. De oorsprong van de mens ligt in de taal - en niet alleen ver weg in een geschiedenis van evolutie. Het evenement van de oorsprong van de mens voltrekt zich dagelijks in de taal. Als mensen in impasses een nieuw beging vinden, hebben ze nieuwe woorden en taal voor elkaar nodig. Dat er in een crisis, in een oorlog of revolutie zo'n verlossend woord kan worden gevonden en mensen 'om speaking terms' komen, is een 'wonder'. In dat wonder hebben de taal en de menselijkheid haar oorsprong; altijd al gehad.
In Het wonder van de taal nodigt Rosenstock-Huessy de lezer uit, nu klassieke instituten naar de achtergrond treden, actief een nieuwe periode in de geschiedenis te betreden.
'Pijnlijk en tegelijkertijd raadselachtig was het voor mij, dat deze beide mannen, Eugen Rosenstock en Diettrich Bonhoeffer, elkaar nooit hebben ontmoet. (...) Hoe vruchtbaar zouden de gesprekken tussen deze twee zijn geweest, die zoveel met elkaar gemeenschappelijk hadden.' Sabine Leibholz-Bonhoeffer
'Eugen Rosenstock-Huessy was de eerste die mij de weg toonde, de enige bij wie het heilige niet besmeurd wordt, de enige redding van de schaamte, de moedige schaamteloosheid.' Franz Rosenzweig
De in 1933 vanuit Duitsland naar Amerika geëmigreerde wetenschapper Rosenstock-Huessy (1888-1973) ziet in de structuren van de taal de instrumenten om door te groeien naar een betere wereld. Dit boek, door de auteur zelf nooit voor publicatie gereedgemaakt, is samengesteld uit gedeelten van zijn publicaties waarin de rol en het wezen van de taalkundige categorieën nader worden uitgewerkt. Taal moet zijn begonnen met vocatieven en imperatieven, waarmee een mens als persoon wordt aangesproken en tot handelen wordt aangezet. Dat de grammatica begint met de nominatief en het voornaamwoord 'ik' geeft dus een verkeerde voorstelling van zaken. De rol van verschillende andere grammaticale begrippen wordt op vergelijkbare wijze belicht. Als leidraad voor de mensheid wordt ten slotte 'grammaticale gezondheid' aanbevolen d.w.z. 'het vermogen om te gebieden, te luisteren, te handelen en om het verhaal daarover te vertellen'. Daarmee kan men 'oorlog, dictatuur, revolutie en crisis' te boven komen. Het zal duidelijk dat we met deze beschouwingen ver verwijderd zijn van de gebruikelijke taalkunde en het prozaïsch taalgebruik van alledag. Met zijn bijzondere blik op de geschiedenis en de toekomst van de mensheid begeeft dit boek zich allereerst op het terrein van de cultuurfilosofie.
Paperback, 141 pag., register
Uitg. Skandalon, 2007
ISBN 9789076564050
- Alleen verzenden, niet ophalen
- Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
- Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
- Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd