Een Vorstelijk Archivaris
Beschrijving
Titel: Een Vorstelijk Archivaris
Schrijver: Bernard Woelderink
Bindingswijze: Paperback
EAN: 9789040089176
Conditie: Goed
Let op: Hieronder staat een algemene beschrijving van hoe wij onze conditietypes classificeren. Als u een nauwkeuriger beeld wilt of specifieke vragen heeft, stuur ons dan een bericht en we kijken het graag voor u na.
Conditie-omschrijvingen:
- Als Nieuw: Nauwelijks gebruikssporen, bijna als nieuw.
- Goed: Kan lichte gebruikssporen vertonen, zoals wat verkleuring of een naam op de schutbladen, maar doorgaans geen onderstrepingen of aantekeningen in de tekst.
- Redelijk: Boek in redelijke staat. Kan gebruikssporen vertonen, zoals verkleuring, leesvouwen in de rug, onderstrepingen, aantekeningen, lichte vervuiling aan de randen, ezelsoren of een kromme rug.
- Nieuw: Boek is nieuw.
Beschrijving:
Bernard Woelderink was van 1982 tot 2003 directeur van het Koninklijk Huisarchief in den Haag; tevens was hij in deze jaren secretaris van de stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVHON). Vanuit deze functies beheerde hij niet alleen de archieven en de bibliotheek, maar ook een belangrijk deel van het kunstbezit van het Koninklijk Huis. Het Koninklijk Huisarchief heeft onder het directoraat van Woelderink een aanzienlijke uitbreiding en modernisering ondergaan. Bovendien werden vanuit de collectie diverse tentoonstellingen samengesteld, die zowel in Nederland als elders in de wereld te zien waren.
Woelderink heeft veel bestuurlijke functies vervuld en speelde een belangrijke rol bij de archiefopleiding, alsook bij het beheer van kerkelijke archieven en kerkelijk kunstbezit. Voor zijn komst naar Den Haag was hij werkzaam bij de gemeentearchieven van Rotterdam (1967-1973) en Deventer (1973-1982)
Zo´n vijftig auteurs uit Nederland, Duitsland, België en Luxemburg hebben een artikel geschreven voor deze rijk geschakeerde bundel, die is opgedragen aan de vertrekkende directeur van het Koninklijk Huisarchief, Bernard Woelderink. Bij de onderwerpen, die door de brede kring van vrienden en collegae worden belicht, neemt het Huis van Oranje vanzelfsprekend een dominante plaats in. Historische en kunsthistorische thema´s voeren de lezer niet alleen terug in de tijd, maar ook naar bestemmingen buiten de Nederlandse landsgrenzen, tot in het Verre Oosten.
Rotterdam, Deventer en Sint Petersburg, alsmede kerkhistorie en archiefwezen - steden en onderwerpen die in de loopbaan en in de interesses van de jubilaris een belangrijke rol hebben gespeeld - komen eveneens aan bod in dit boek.