Bouillon! 9789077788127 W.R.S.M. Jansen

€ 5,00
Verzenden
Verzenden voor € 3,15
550sinds 4 sep. '24, 16:46
Deel via
of

Kenmerken

AuteurW.R.S.M. Jansen
ConditieGelezen
Productnummer (ISBN)9789077788127
Jaar (oorspr.)2007

Beschrijving

BoekenBalie maakt van tweedehands jouw eerste keuze. Met een Trustscore van 4,8 (excellent) en 30 dagen retour garantie maken we dat iedere dag waar.

Titel: Bouillon!
Auteur: W.R.S.M. Jansen
ISBN: 9789077788127
Conditie: Beetje gebruikt

Coverfoto
De liefdevolle foto van Manu Gotz werd gemaakt door zijn vader, Ingo Gotz, www.ingogotz.nl

Alle kinderen houden van eten, ondanks hun ouders Mijn kinderen houden van eten. Tja, zult u zeggen, dat doen alle kinderen toch?
Maar ik bedoel niet eten om hun buik te vullen, hun honger te stillen en zo.
Nee, ik bedoel: alle kinderen houden van alle gerechten en alle keukens. Als de ouders er maar aan willen. Ik zal het proberen uit te leggen. Het is niet zo moeilijk, want als het mij is gelukt, kunt u het vast ook. Let op! Er gaat een wereld van smaak voor u en uw kroost open.

Ruim honderd jaar brood bakken
Ik ben de zesde Carl in een lijn die loopt tot Carl Gottlieb die in 1770 in Silezië geboren werd. Al mijn voorvaders heten Carl. Mijn lijn loopt naar Carl Albert Siegert, mijn vaders opa, die in 1891 de bakkerij begon. Hij stierf op zijn achtenveertigste en zette negen kinderen op de wereld.´

Fastfood Nappie
Frankrijk had geen slechtere ambassadeur voor zijn keuken kunnen krijgen dan uitgerekend z'n beroemdste kind: Napoleon Bonaparte. De keizer schrokte zijn eten naar binnen, hij at n' importe quoi (zolang het maar krak zei) en knoeide dat het een aard had. En dat terwijl op Corsica, het eiland waar hij ter wereld kwam, het hele bestaan lijkt te draaien om lekker eten en drinken. Was hij maar bij moeder thuisgebleven.

Mijn zoon heeft een Michelin ster
Ik kreeg ooit van een goede vriendin twee rood fluwelen boekjes. Boekje een werd meteen een mooi fotoreisboekje van een familievakantie in Normandië. Boekje twee bleef een tijdje liggen. Het zou nog wel eens te pas komen, voor een bijzondere gelegenheid, al wist ik nog niet welke.

Nederlandse chambres d´hôtes in France
We hebben van uitgeverij Lannoo het gidsje Logeren bij Nederlanders in Frankrijk opgestuurd gekregen en dat is de inspiratiebron. Dromen we er zelf niet stiekem van om als de kinderen het huis uit zijn? Ik zeg we, maar dat klopt niet.
Vrouwlief heeft van die nare visioenen als ik er over begin. Ze ziet zichzelf na een aantal jaren zitten op een vijf kramen marktje tussen zes platanen, met zelf gefabriekte geitenkaasjes. De uitgegroeide coupe soleil, de doods uitgeslagen rode Renault 4 en de hond met schurft maken het beeld compleet. 'Ik ben me daar helemaal gek. Dat doe je zonder mij, jochie.'

Couscous uit blik, ultiem genot
Onderweg naar Frankrijk, cassette bandje aan met aan de ene kant Seal en aan de andere kant instrumentaal, uitvoerenden onbekend. Het ritme past precies op onze eigengemaakte tekst, Metz-Nancy, Metz-Nancy en dat gaat door tot we er voorbij zijn. Daarna nemen we de afslag Etuz want daar komt de Tour de France voorbij. Dat willen we een keer meemaken. Een sportgekke zoon van negen, een andere zoon van zes die nog niet zoveel te vertellen heeft en mijn vrouw die het allang best vindt als we maar stoppen.

De culinaire boekenkast van Tonny Eyk
Of hij uit een milieu van doorgewinterde lekkerbekken komt? Integendeel. Tonny Eyk werd geboren in de oorlog (1940) en groeide op in de tijd van de wederopbouw. Het waren de jaren vijftig toen een keer in de week vlees al heel bijzonder was, net als witbrood. Zijn eerste eetherinnering gaat terug naar het allereerste pakje roomboter dat zijn moeder in huis haalde.

Groeten uit Spanje
In september 2006 publiceerden vijftien Andalusische koks, onder wie Dani García, Kisko García en Ángel León, een manifest met hun tien geboden.

Shetland en Vlaanderen tackelen Zeeuwse mossel Zijn de gloriedagen van de Zeeuwse mossel voorbij? De kwekers uit Zeeland kijken argwanend naar de toekomst, want met mosselen uit de Shetlands en Vlaanderen dient zich stevige concurrentie aan.

Legende Menu
`Culinaire traditie in Sicilië is bijna zo oud als de wereld, schreef Archestratus 400 jaar voor Christus in Deipnosophistai, een lofdicht op de Siciliaanse keuken. Die eeuwenoude keuken is veelzijdig door de stoet aan bezetters die in de loop der tijden het eiland in bezit namen en allemaal hun culinaire sporen hebben nagelaten. Bovendien is bijna elk gerecht verbonden aan een legende, mythe of sage.

Torta a Buszon
Op de bus wachten in Budapest is niet altijd een straf. Een lekker taartje voor de neus kort de tijd. Bussen, bussen, bussen. Gestage stromen autobussen. Op het Ferenciek Tere stopt er elke minuut een. Je kunt kiezen uit gewoon, snel of spits. Vijf verschillende lijnen houden halt aan de zijkant van dit plein.
Voorbij deze verbrede inham perst de Kossuth Lajos utca zich tussen twee paleizen in, richting Szabad sajtó út. De razende poort naar de Erzsébetbrug over de Donau.

Waarom aardappels frivoler zijn dan worsten Wie kent ze niet, de Groninger metworst, de Rotterdammer en de Frankfurter bockworst. Veel worsten dragen de naam van een plaats of streek, de Gelderse rookworst, Twentse bakleverworst. Dat de worst geen uitdagende wufte benamingen kent is vreemd.

Zwartgeblakerde delicatesse
In de omgeving van Tarragona, vlak bij Barcelona, eten de liefhebbers zich in het voorjaar helemaal suf aan de calcots. Na Driekoningen begint officieel de oogst van dit streekproduct: spruiten van witte zoete uien, een soort kruising tussen een lente-ui en een jonge prei. Tussen half februari en half maart zijn ze goed van dikte en smaken ze het allerlekkerst.

De neus achterna in culinair Brussel
Wie maakte de eerste pralines? Waar vind je de lekkerste Brusselse bieren? En waarom zijn er in de beroemde Beenhouwersstraat bijna enkel visrestaurants? U komt het te weten tijdens de culinaire wandeling Brussel, Het aroma van een lekker verleden.

Eten in Venetië
Venetië is een stad met gebruiksaanwijzing. Omdat veel bezoekers er maar kort zijn, blijven ze vaak op de gebaande paden. Niet doen, want buiten de toeristenroutes ligt de echte stad. Met steeds meer goede en betaalbare eetadressen.

Huis ter Haar uit zijne puinen oprijzend Langzaam zakt de zon achter de rafelige muur. Het is windstil, het groen tussen de oude stenen beweegt niet. Er staan nog een paar muren van het vervallen middeleeuwse kasteel overeind. Onze werktuigen liggen er doelloos bij. Over het hele terrein van de kasteelruïne hangt een onnatuurlijke rust. Zelfs de duiven hoor je niet.

Oude rooie opnieuw aangezwengeld
'Het was een prachtig gezicht', zegt Hugo Bol, salesmanager bij Berkel Equipment, 'toen ik met de directeur van Berkel Italia bij delicatessenwarenhuis Peck in Milaan op de vleeswarenafdeling kwam. Wel tien rode retro Berkels 114 op een rij! En bij elke machine stond een Italiaans meisje met een tangetje de vers gesneden vleeswaren van het apparaat te halen. Daar hebben we wel even een tijd bij staan kijken.'

Ken Hom, een culinaire boedhist
Van Terneuzen tot Nieuw-Beerta, de wokpaleizen schieten als paddenstoelen de grond uit. Nederland wokt dat het een lieve lust is. Maar zo´n 25 jaar geleden keken we nog verbaasd toe hoe op televisie Ken Hom met de roerbakpan de vreemdste capriolen uithaalde. Vele boeken, tv-programmas en een Hom-kookspullenlijn verder, is de Amerikaanse Chinees huisvriend van de politieke en culturele elite, drinkt hij zo een kistje Pétrus leeg met vrienden en trekt hij zich terug in zijn favoriete Thailand voor meditatie en eten.

Eten op zijn Baltisch
De Baltische Staten: Litouwen, Letland en Estland, zijn sinds 1991 toegankelijker. Het zijn landen vol pure culturen met ouderwets lekker eten.
Maar de Baltische Tijger richt haar ogen op het westen: een Bloody Mary geserveerd met bleekselderijstengel en een bescheiden opmars van fast-food.

Werumeus Buning, Nederlands eerste kookschrijver Er wordt inmiddels zoveel geschreven en gepraat over vergeten groenten dat de term vergeten potsierlijk aan het worden is. Dat geldt niet voor Werumeus Buning, een vergeten Nederlandse culinair schrijver. Hij verdient wat meer aandacht.

Ann Creber, culinaire globetrotter uit Australië Het is een klamme, donkere ochtend als ik haar voor de eerste keer ontmoet. Het seizoen is aan het veranderen. De miezerige regen dwingt me een taxi te nemen naar onze ontmoetingsplaats bij Windsor Hotel, recht tegenover de monumentale trappen van het Parliament House in Melbourne.

Waarom je bij BoekenBalie moet zijn voor al je tweedehands boeken:

  • Bestel je voor 15:00 uur? Dan vliegt het dezelfde dag nog jouw kant op!
  • Meer dan 400.000 tweedehands boeken om uit te kiezen
  • We checken alle boeken eigenhandig
  • Vanaf 40 euro of bij 4 boeken is de verzending op onze rekening
  • 30 dagen retourgarantie
Advertentienummer: a1505279445