J.C. Roelandse (1888 - 1978) - Gezicht op boerenerf

€ 165,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 6,95
1252sinds 1 jul. '24, 23:03
Deel via
of

Beschrijving

Olieverf op doek op paneel (marouflé) van Johannes Cornelis Roelandse (1888 - 1978), gesigneerd rechtsonder. Gezicht op een boerenerf met afmetingen van 36x21cm in een lijst van 49x33,5cm. De linnen inleg heeft enkele lichte verkleuringen, verder geheel in prima conditie.

J.C. Roelandse werkte vrijwel zijn hele leven in en rond Leiden. Hij schilderde vooral landschappen, stadsgezichten en portretten in een traditioneel - impressionistische stijl die sterk was beïnvloed door de Haagse School.

Johannes Cornelis Roelandse (1888 - 1978) was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gerekend tot de Leidse Impressionisten of Leidse School, een groep schilders die in de eerste helft van de twintigste eeuw in de traditie van de Haagse School werkten.

Roelandse werkte veelal met olieverf, in zijn jonge jaren etste en aquarelleerde hij. Ook maakte hij veel tekeningen (conté, krijt, houtskool en potlood). Zijn stijl wordt meestal omschreven als laat-Haagse school. Zijn impressionisme had meer betrekking op de losse manier waarop hij zijn onderwerpen weergaf dan op zijn kleurgebruik. Wel zocht hij in zijn latere jaren nog naar een wat expressiever kleurgebruik.

Roelandse schilderde veel landschappen, maar ook stillevens, portretten, paarden, koeien, schepen en stads- en dorpsgezichten. Hij schilderde veel op locatie, en veel van zijn werk is daardoor topografisch herkenbaar: een groot gedeelte beeldt plaatsen in het Groene Hart rond Leiden - Leiderdorp uit.

Hij zwierf met z'n motor, later brommer, en met z'n boot "Roeland"[2] rond, ook door de rest van Nederland en legde op die manier veel karakteristieke plekken vast. Soms in een vlotte schets, dan weer met een goed uitgewerkt schilderij.

De kunstenaar was korte tijd lid van de schildersgenootschappen Ars Aemula Naturae en De Kunst om de Kunst. Hij kreeg wel aanwijzingen van de schilders Floris Verster en Willem van der Nat, maar omschreef zichzelf toch altijd als autodidact. Roelandse ontving in 1927 en 1928 de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst.

Het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden, de Leidse Universiteitsbibliotheek (9 etsen en tekeningen in de voormalige Prentenkabinet-collectie), de gemeente Leiderdorp, de gemeente Alkemade, het Katwijks Museum en het Leiderdorps Museum, Teylers Museum Haarlem (een ets), Rijksmuseum Amsterdam (een ets) bezitten werk van hem. Tentoonstellingen en verkoop-exposities voor zover bekend: Kunsthandel Korenhoff (1920), Kunsthandel Sala (1925), Ere-tentoonstelling Lakenhal (juni 1949), Kunsthandel Art Deco (1997), alle te Leiden. Leythenrode (1979), Dorpskerk (1983), Gemeentehuis (1996), Leiderdorps Museum (2012 en 2018[3]), alle te Leiderdorp. Verder nam hij deel aan de groepstentoonstelling Onze Kunst van Heden (1939) in het Rijksmuseum Amsterdam.
Advertentienummer: m2132062822