Theepot Piet of Pieter Stockmans - design - met oude logo

Bieden
Ophalen of Verzenden
Afhaalpunt voor € 4,95 of thuis voor € 5,95
Thuisbezorgd voor € 6,95
371sinds 21 feb. '25, 14:32
Deel via
of

Beschrijving

Prachtig exemplaar uit de eerste generatie van dit beroemde ontwerp van deze Vlaamse designer en vormgever! Zie logo onderop: blauw driehoekje

Informatie over loopbaan via Wikipedia: Piet Stockmans was van 1966 tot 1989 industrieel ontwerper bij de porseleinfabriek Koninklijke Mosa te Maastricht. In 1989 werd hij freelance designer, naast zijn vrij werk als kunstenaar.
Tussen 1969 en 1998 was hij docent industriële vormgeving aan het departement productdesign aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Kommunikatie en Vormgeving, de latere Media & Design Academie te Genk en van 1983 tot 1985 docent keramiekdesign aan de Design Academy Eindhoven.
Als designer was er in het najaar 2010 in het Design Museum te Gent een overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk. Zijn creaties worden regelmatig gebruikt door mediafiguren als sterren chef Sergio Herman. Ook het prinsenpaar van Monaco maakt gebruik van de porseleinen serviezen van Stockmans.
Werk[bewerken | brontekst bewerken]Als kunstenaar is hij aanwezig in meerdere openbare collecties van Besturen. Zijn vrij werk is in tal van binnen- en buitenlandse museumcollecties opgenomen, zoals dat van V&A London, Stedelijk Museum Amsterdam, en het Metropolitan New York. De door hem ontworpen serviezen worden of werden gebruikt in het Provinciehuis te Hasselt, in metrostation Georges Henri te Brussel, het Elisabeth Gasthuis te Haarlem, de UFSIA te Antwerpen en Le Meridien Hotel te Minneapolis (USA).

Op zijn website:

FILOSOFIEOns verhaal
Studio Pieter Stockmans combineert voor zijn porselein kunst een ambachtelijke productie, uitgevonden in 1780 in Doornik, met een hedendaagse, experimentele aanpak. De ontwerper tast voortdurend de grenzen van het porselein af. De studio is de Belgische specialist in hardporselein (serviesgoed, interior). Elk ontwerp wordt van A-Z in eigen atelier te Genk gemaakt.
Unieke collecties, beperkte series
Onze beperkte, unieke collecties krijgen vorm op de mijnsite van C-Mine in Genk (België). Hier ontwierp en maakte Pieter Stockmans onder meer de trofee voor de Memorial Vandamme en de borden voor de koninklijke bruiloft in Monaco. De studio staat hoog aangeschreven bij vele internationale toprestaurants. De studio heeft exclusieve decors en op maat gemaakte collecties ontworpen voor *Michelin chefs in België, Duitsland, Frankrijk, UK, Italië, Nederland, Spanje, USA en Zwitserland. Luxe merken als Dom Pérignon werken ook graag samen met de studio.
Veelgeprezen porseleinkunst
Het werk van Pieter is te zien in bekende musea zoals de
Victoria & Albert in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1988 ontving hij de Staatsprijs voor Beeldende Kunsten. In 1995 was hij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. In 1996 ontving hij de prestigieuze Red Dot Award en twee jaar later nam hij de Henry Van de Velde-prijs in ontvangst voor zijn hele oeuvre.
Een familie met een passie
Zestig jaar expertise en liefde voor het product. Pieter geeft dit graag door aan zijn dochter Widukind, die sinds 2007 verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de studio. Samen met een team van zes zet ze de bijzondere traditie van handgemaakt hard porselein voort. Frank Claesen is nu hoofdontwerper van Studio Pieter Stockmans.

Atelier
Tijd en geduld
Het maken van een handgemaakt product van Studio Pieter Stockmans vergt veel tijd en geduld. Porselein kan niet worden gevormd; integendeel, het vormt degenen die het maken. Elke handeling, 17 in totaal, vereist nauwgezette aandacht. Elke stap in het proces draagt ​​bij aan het uitzonderlijke eindresultaat.

Een duurzaam product voor vele generaties

Hard porselein wordt gebakken op 1400 ° C. Deze hoge temperatuur en de specifieke omgeving in de oven resulteert in een product dat sneeuwwit is en volledig dicht gesinterd. Het is niet langer poreus en u kunt het ongeglazuurd gebruiken en reinigen. Het ontbreken van glazuur betekent dat je er geen vingerafdrukken op maakt tijdens het serveren. Een onmiskenbaar voordeel. Bij elk product wordt een individuele technische benadering gehanteerd want door de hoge temperatuur krimpt het porselein met 17%.
Stockmans porselein behoort tot de hoogste kwaliteit ter wereld. Het is geschikt voor microgolfoven en vaatwasser. Door het hoge kwartsgehalte is het zeer slijtvast. Het is handgemaakt porselein dat als geschenk op tafel wordt gebracht en generaties lang wordt doorgegeven.
Gelimiteerde en unieke collecties in hun eenvoud
Studio Pieter Stockmans zweert bij beperkte series. Massaproductie is uitgesloten. Als gevolg van deze keuze - en de hoge kwaliteit van het porselein - komen toonaangevende chefs graag naar de studio voor maatwerk. Ze selecteren ontwerpen die hen inspireren om een ​​nieuw gerecht te maken of ze laten een ontwerp op maat maken voor hun eigen creatie. De porseleinen ontwerpen van Studio Pieter Stockmans zijn sober en discreet.
The studioAlvorens onze producten in ons atelier met de hand gemaakt worden in kleine reeksen, is er een arbeidsintensief verhaal aan vooraf gegaan. Dit verhaal over vakmanschap startte maanden voorheen in ons gipsatelier. In dit ontwerpproces zoekt de ontwerper naar een vorm die past in de Pieter Stockmans filosofie. Mede door het gips te bewerken met zaagjes, mesjes, schuurpapier, … komt de ontwerper tot een nieuw idee. Een goede vormgeving is een essentieel onderdeel voor de kwaliteit. Een origineel verliest zijn waarde niet. De ambacht van een porseleinen product vereist know how die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wij schrijven op deze manier ons deel van het verhaal. Door uw tafel te dekken en uw interieur te verfraaien met Studio Pieter Stockmans porselein vult u het aan met uw eigen verhaal. Want handgemaakt porselein is sterk. Een Pieter Stockmans wordt doorgegeven aan de volgende generatie.
Mijn creativiteit komt voort uit het werken zelf. De kern is het proces waaruit het object tevoorschijn komt. Creëren roept ideeën op. Creëren is kiezen. Eén idee terzijde laten en een andere een kans geven. Het is deze interactie die elke nieuwe creatie een speciaal gevoel geeft.
Pieter StockmansdesignerDe ontwerpen van Studio Stockmans creëren een beleving. Daarom blijft het unieke handgemaakte karakter zo essentieel. Dek je tafel met mooi serviesgoed en neem de tijd om eruit te eten.
Widukind Stockmansbusiness managerIk heb gevochten met het materiaal in het begin. Ik wilde zo graag dat het porselein zich zo zou gedragen als ik dat wilde. Maar het is net het materiaal zelf geweest dat mij uitgedaagd heeft nieuwe wegen te ontdekken.
Frank ClaesendesignerWaarom hardporselein?Hardporselein wordt het hoogste gebakken ± 1400°C in de keramische industrie voor serviesgoed.
Het heeft de hardste glazuur gezien het aandeel van kwarts in het glazuur hoger is naarmate de temperatuur waarop het product gebakken wordt.
Door de uitzonderlijke brand heeft het porselein een zuiver witte scherf.
Het is transparant en klinkt helder.
Bovendien heeft hardporselein een grote warmte inhoud waardoor het voedsel lang op temperatuur blijft, dit in tegenstelling tot andere keramische materialen.
Het is reukloos, smaakloos en kleurecht.
Het is bestand tegen zuren, mechanische inwerking en veroudert niet.
Het is volledig dicht gesinterd wat wil zeggen dat het product 100% waterdicht is en dit levert een hogere hardheid op.
Het glazuur heeft enkel de functie om het product makkelijker te reinigen.
Porselein is vaatwasmachine bestendig.
Gezien de duurzaamheid van dit porselein en zijn schokbestendigheid wordt het vaak gebruikt bij hotels en restaurants.
Deze kwaliteit wordt hardporselein genoemd.
Advertentienummer: m2237766901
Bekijk ook deze
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...