Oud-Chinees Terracotta Buitenlandse ruiter. 32 cm hoog.

€ 1.900,00
80sinds 7 nov. '24, 10:04
Deel via
of

Beschrijving



Buitenlandse ruiter.

Chinees, Tang-dynastie, 618 - 907 n.Chr.

MATERIAAL: Aardewerk en pigment.

AFMETINGEN: 32 cm hoogte.

CONDITIE: Goede staat.

HERKOMST: Privécollectie, Landshut, Duitsland, 1950.

BESCHRIJVING:

Rond beeld van terracotta en versierd met engobes in zwarte en crème tinten. Het stelt een buitenlandse ruiter voor wiens houding de beweging en spanning van het moment getuigt, met zijn rechterarm omhoog. Hij draagt een pak met een jas met kragen en een puntmuts. Zijn gezicht getuigt van een gewelddadige en dreigende houding.

De Tang-dynastie werd op 18 juni 618 na Chr. gecreëerd, toen de familie Li de macht greep van de laatste afbrokkelende overblijfselen van de voorgaande Sui-dynastie. Dit politieke en koninklijke regime was langdurend en duurde bijna 300 jaar. De keizerlijke aspiraties van de voorgaande periodes en vroege Tang-leiders leidden tot ongekende rijkdom, wat resulteerde in aanzienlijke sociaaleconomische stabiliteit, de ontwikkeling van handelsnetwerken en enorme verstedelijking voor de exploderende bevolking van China (geschat op ongeveer 50 miljoen mensen in de 8e eeuw na Chr.). De Tang-heersers namen aanwijzingen uit eerdere periodes en behielden veel van hun bestuurlijke structuren en systemen intact. Zelfs toen dynastieke en overheidsinstellingen zich tegen het einde van de periode terugtrokken uit het bestuur van het rijk - hun gezag ondermijnd door lokale opstanden en regionale gouverneurs die bekend stonden als jiedushi - waren de systemen zo goed gevestigd dat ze hoe dan ook bleven functioneren.

De kunstwerken die in deze periode zijn gemaakt, behoren tot China's grootste culturele prestaties. Het was de beste tijd voor Chinese poëzie en schilderkunst, en ook beeldhouwkunst ontwikkelde zich (hoewel er een opmerkelijke afname was in boeddhistische sculpturen na de onderdrukking van het geloof door pro-taoïstische regeringen later in het regime). Het is ontwapenend om op te merken dat de uiteindelijke neergang van de keizerlijke macht, gevolgd door het officiële einde van de dynastie op 4 juni 907, nauwelijks invloed had op de grote artistieke omzet.

Tijdens de Tang-dynastie werden er beperkingen opgelegd aan het aantal objecten dat in graven kon worden opgenomen, een hoeveelheid die werd bepaald door de sociale rang van een individu. Ondanks de beperkingen is er een opvallende verscheidenheid aan grafmeubilair – bekend als mingqi – opgegraven. Hele gevolg van keramische figuren – die krijgers, dieren, entertainers, muzikanten, bewakers en elke andere noodzakelijke categorie assistenten voorstelden – werden met de doden begraven om te voorzien in het hiernamaals. Krijgers (lokapala) werden ingezet om de doden te verdedigen, terwijl paarden/kamelen werden geleverd voor transport en ambtenaren om zijn landgoed in het hiernamaals te beheren. Van alle verschillende soorten mingqi zijn er echter geen eleganter of charmanter dan de sculpturen van verfijnde vrouwelijke hovelingen, bekend – nogal onterecht – als “dikke dames”. Deze wonderbaarlijk expressionistische sculpturen vertegenwoordigen de geïdealiseerde schoonheid van de Tang-dynastie in China, terwijl ze ook sculpturale meesterschap demonstreren in het overdrijven van kenmerken voor effect en voor pure elegantie van uitvoering.

Waarschijnlijk was het oorspronkelijke doel van het beeldje dat van een mingqi, een terracotta beeldje dat ontworpen was om bij een begrafenis te worden meegenomen om de overledene in het hiernamaals te vergezellen voor bescherming, dienstbaarheid en gezelschap.

Ze omvatten dagelijkse gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, wapens, harnassen en intieme objecten zoals de pet, het blik en de bamboemat van de overledene. Mingqi kon ook beeldjes, spirituele representaties in plaats van echte mensen, van soldaten, dienaren, muzikanten, polo-rijders, huizen en paarden omvatten. Uitgebreid gebruik van mingqi tijdens bepaalde periodes kan een poging zijn geweest om het beeld van rituele fatsoenlijkheid te behouden door kosten te besparen, of het kan een nieuw idee zijn geweest om het rijk van de doden te scheiden van dat van de levenden.

Hoewel deze mingqi vooral populair waren tijdens de Tang-dynastie (618-906 n.Chr.), zijn er ook mingqi uit een breed scala aan historische periodes gevonden. Dit exemplaar geldt als een bijzonder vroeg voorbeeld van deze traditie.




Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1507505678