sculptuur, erotisch beeld - 22 cm - Brons€ 225,00
[In folio imperiale] - Saint Simon - Guerre des Bataves -
€ 850,00
30sinds 18 jan. '25, 04:00
Beschrijving
IN KEIZERLIJKE FOLIO - GROTE GEÏLLUSTREERDE PLATEN - EEN HOEKSCHAP VAN MILITAIRE GESCHIEDENIS
Groot in-folio (520 x 349 mm). De grote borden zijn ontworpen door Antonio Tempesta. De gevouwen gevechtskaarten zijn in periodekleur.
EERSTE EDITIE van deze geschiedenis van de verovering van Nederland door Julius Caesar. Het is geschreven door de markies Maximilien Henri de SAINT-SIMON (1720-1799), een Franse officier en voormalig adjudant van de Prins van Conti, die ook schrijver en historicus was.
Dit werk vormt het voorwendsel voor de heruitgave van de beroemde en schitterende reeks gravures van Antonio TEMPESTA (Florence 1555-1630), afkomstig van Otto VAN VEEN, de meester van Rubens, die in 1612 voor het eerst in Antwerpen verscheen.
Gedrukt op groot formaat papier, bevat het 36 KAARTEN GEGRAVEERD door Antonio TEMPESTA (1555-1630) op de originele schilderijen van Otto VAN VEEN, bekend als Otto Venius (1557-1629), 6 prachtige VOUWKAARTEN, VOLLEDIG AQUAREL GEMAAKT uit die periode.
Grasse VI, 226; Querard VIII, 376.
EEN EXEMPLAAR ONLINE TE KOOP VOOR 2.700 EUR
CONDITIE RAPPORT
IN FOLIO, Volledig lederen band. 8-ribs rug met goud gegraveerde titel. Omslag met gebruikssporen. Groot folio. Eigentijdse binding. Goed exemplaar. 36 etsen, 6 gevouwen geografische kaarten in kleur, 4 chalcografische sierkappen. De interne pagina's vertonen geen bijzondere tekenen van slijtage of vlekken; Over het geheel genomen verkeert het werk in goede staat. blz. (4); 6nn. 34nn. 156; (4).
VOLLEDIGE TITELS & AUTEURS
Geschiedenis van de oorlog tussen de Bataven en de Romanen, naar César, Corneille, Tacite...
Amsterdam, Aux dépens de Marc Michel Rey, 1770
Maximilien-Henri Saint Simon/Otto Vaenius
INHOUD
Eerste editie, geschreven door de markies de St. Simon, van deze geschiedenis van Julius Caesars verovering van Nederland en de Bataafse opstand tegen het Romeinse Rijk in 69-70 n.Chr. Dit verhaal had duidelijke parallellen met de Geuzenopstand, een oorlog die werd gevoerd tachtig jaar lang door de Bataven tegen de Spaanse indringers, en vond nog steeds weerklank in het hart van deze provincies die in de 18e eeuw nog onder Spaanse heerschappij stonden. Werk van grote waarde, gedrukt op prachtig Hollande-papier, geïllustreerd met 6 prachtige aquarelkaarten en een reproductie van de suite van 36 figuren van Vaenius gegraveerd door Antonio Tempesta, voor het eerst gepubliceerd in 1612.
Deze 18e-eeuwse uitgave biedt een diepgaande studie van de Bataafse opstand tegen het Romeinse Rijk in de eerste eeuw. Het rijkelijk geïllustreerde werk is gebaseerd op de geschriften van Caesar, Tacitus en andere Romeinse historici om de gebeurtenissen van deze cruciale oorlog te reconstrueren. Geschiedenis van de Bataafse en Romeinse Oorlog is een essentieel werk voor het begrijpen van een cruciale periode in de Romeinse geschiedenis. De heldere en nauwkeurige schrijfwijze van Saint-Simon, gecombineerd met de kwaliteit van de illustraties, maken het tot een spannend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de oudheid.
Maximilien Henri de Saint-Simon (geboren 15 november 1720 - 1799 in Utrecht) was een Franse officier, historicus en schrijver. Op basis van documenten uit het archief van de Universiteit van Göttingen (Göttingen, Universiteitsarchief, Ger E LIX 1 en 2) beweerde Frank William Peter Dougherty dat Saint-Simon op 20 augustus 1795 in Göttingen stierf. De vrouw van Saint-Simon, ook Simon, stierf in Göttingen, 15 augustus 1798. Dougherty vermoedt dat het jaartal "1799" dat in de literatuur wordt aangetroffen voor het jaar van Saint-Simons overlijden gebaseerd is op verwarring met het jaar waarin Saint-Simons landgoed in Utrecht werd verkocht.
Dougherty legt uit dat Saint-Simon Utrecht verliet toen de Fransen in 1794 Brabant bezetten. Hij ging in ballingschap naar Hannover en van daaruit in mei 1795 naar Göttingen.
De Bataafse Opstand vond plaats tussen 69 en 70 in de Romeinse provincie Germania Inferior. De opstand werd geleid door de Bataven, een klein Germaans volk dat in Batavia in de Rijndelta woonde, tegen het Romeinse Rijk. Vervolgens sloten de civitas van Belgisch Gallië zich aan bij het conflict.
Onder leiding van hun kroonprins Caius Julius Civilis, een hulpofficier van het Romeinse keizerlijke leger, slaagden de Bataven en hun bondgenoten erin het Romeinse leger een reeks vernederende nederlagen toe te brengen, waaronder de vernietiging van twee legioenen. Na deze eerste successen versloeg een krachtig Romeins leger onder leiding van de Romeinse generaal Quintus Petillius Cerialis uiteindelijk de rebellen. Na vredesbesprekingen onderwierpen de Bataven zich opnieuw aan de Romeinse overheersing, maar werden ze gedwongen vernederende omstandigheden te aanvaarden en een legioen permanent op hun grondgebied gestationeerd te hebben, in Noviomagus (het huidige Nijmegen, Nederland).
In het vroege voorjaar van 68 kwam de propraetor Julius Vindex, oorspronkelijk uit Aquitanië, in opstand. Samen met de legaat van België, Valerius Asiaticus, riepen ze een provinciale vergadering bijeen en nodigden ze de steden van Gallië uit om zich bij hun beweging aan te sluiten: als verschillende volkeren, zoals de Sequani, de Aedui en de Arverni, de kant van hen kozen, bleven andere trouw aan Nero, zoals de hoofdstad van de drie Galliërs. Vindex stelde Galba, de toenmalige gouverneur van Tarraconaise, voor om het paars te nemen, wat hij de eerste keer al had geweigerd. Deze laatste accepteerde het uiteindelijk, met de steun van de gouverneur van Lusitania, Otho. De Rijnlegers, onder leiding van Lucius Verginius Rufus, verpletterden Vindex bij Vesontium, herinnerend aan de nederlaag bij Sacrovir zo'n vijftig jaar eerder; de verliezer pleegt zelfmoord. Galba zet de strijd echter voort. De legers van Spanje sluiten zich bij hem aan, en vervolgens het garnizoen van Rome. Nero 1 pleegde zelfmoord in de nacht van 9 juni.
De brand van de Capitolijn werd gezien als een voorbode van het naderende einde van Rome, wat andere Galliërs ervan overtuigde zich bij Civilis aan te sluiten. Zo kozen de Trier, onder bevel van Julius Classicus en Julius Tutor, en de Lingones, geleid door Julius Sabinus, de kant van Civilis. De coalitie heeft verschillende veldslagen gewonnen.
Sabinus, die beweert af te stammen van Julius Caesar zelf, riep zichzelf uit tot ‘Caesar’; zijn poging om een imperium Galliarum te creëren werd onderbroken toen de Sequani, nog steeds trouw aan Rome, de Lingones versloegen: Sabinus vluchtte en deed alsof hij zelfmoord had gepleegd. Vespasianus maakte gebruik van de desorganisatie van de Galliërs en vroeg Gallus Annius en Quintus Petillius Cerialis om een strafexpeditie te leiden. De Galliërs hielden een bijeenkomst in Durocortorum waar Julius Auspex zich tegen Julius Valentine uitsprak om het volk van Gallië aan te moedigen de kant van de vrede te kiezen en trouw te blijven aan Rome: de meeste steden kozen de kant van zijn mening. Civile werd uiteindelijk verslagen op het Bataafse eiland waar hij zijn toevlucht had gezocht.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1509900397
Populaire zoektermen
uithuizen in Antiek | Boeken en Bijbelsarretje nof boekjes in Antiek | Boeken en Bijbelsoude boeken in Boeken en Bijbelsrembrandt bijbel in Boeken en Bijbelsbilz natuurgeneeswijze in Boeken en Bijbels1884 in Boeken en Bijbelsoude kinderboeken in Boeken en Bijbelsantieke statenbijbel in Boeken en Bijbelsval saint lambert vaasantiek serviesantiek speelgoedantieke boekenmoulin des loups serviestestament 1884 in Boeken en Bijbelsbilz in Boeken en Bijbelschalet limburg in Recreatiewoningenzwarte leren stoelenphilips infraroodlamp infracareschilderij terrasinsigne in Militaria, Tweede Wereldoorlog