Het verschil tussen midi in, out en thru is vooral te vinden in de functie van de poorten. Midi in ontvangt signalen van een ander apparaat, midi out stuurt signalen naar een ander apparaat en midi thru neemt het binnenkomende signaal en stuurt het door naar een andere midi uitgang. Dit maakt het mogelijk om het signaal door te geven zonder dat het apparaat de data beïnvloedt.
Om je midi-apparatuur aan te sluiten via midi thru, heb je eerst een midi-kabel nodig. Sluit de midi out van je eerste apparaat aan op de midi in van je tweede apparaat. Vervolgens sluit je de midi thru van het eerste apparaat aan op de midi in van een derde apparaat, en zo verder. Dit zorgt ervoor dat elk apparaat de signalen kan ontvangen zonder ze te verstoren.
Je zou midi thru gebruiken in je setup om een meer geavanceerde routing van je midi-signalen te creëren. Het stelt je in staat om verschillende instrumenten met elkaar te verbinden, zodat je bijvoorbeeld een sequencer kan gebruiken en meerdere synthesizers kunt aansturen zonder dat je handmatig hoeft te schakelen tussen de apparaten.
Een midi thru poort biedt verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om signalen van één bron naar meerdere bestemmingen te sturen. Dit kan bijzonder handig zijn in een live omgeving of in de studio, waar je meerdere instrumenten tegelijk wilt aansteken zonder dat je tussentijds kabels hoeft te verwisselen. Bovendien behoudt het de originele dataintegriteit, wat betekent dat je geen storingen in je sequencer of synths krijgt.
Ja, je kunt meerdere apparaten aansluiten via midi thru. Het is in wezen een soort doorschakeling. Als je de midi thru van het eerste apparaat gebruikt om het signaal naar een tweede apparaat te sturen, kan dat tweede apparaat ook weer zijn eigen midi thru gebruiken om door te geven aan een derde apparaat, etc. Dit kan dus een uitgebreide keten van apparatuur opleveren die allemaal op elkaar kan reageren.