De basisregels van Hive zijn vrij eenvoudig. Iedere speler heeft twaalf insectenstenen met verschillende bewegingen en mogelijkheden. Het doel van het spel is om de koningin van de tegenstander volledig te omsluiten. Je verplaatst je stenen strategisch om dit doel te bereiken, terwijl je ook probeert de koningin van je tegenstander te blokkeren. Het spel eindigt zodra een koningin is ingesloten, wat betekent dat je goed moet nadenken over iedere zet die je doet.
Hive is oorspronkelijk ontworpen voor twee spelers, maar je kunt het spel aanpassen voor meer spelers door een teamformat te gebruiken. In een team van twee speel je bijvoorbeeld samen met een partner en probeer je de tegenstander samen te verslaan. Dit voegt een extra laag van strategie toe, omdat je niet alleen rekening moet houden met de zetten van de tegenstander, maar ook met de acties van je teamgenoot. Behalve dat het het spel leuker maakt, kan het ook tot interessante samenwerkingsdynamieken leiden.
Wat Hive uniek maakt, is het gebrek aan een speelbord. De insectenstenen worden op een tafel geplaatst en vormen het speelveld naarmate het spel vordert. Dit zorgt voor een dynamisch speelgebied waarin de momenten en mogelijkheden voortdurend veranderen. Bovendien heeft elk insect zijn eigen speciale beweging, wat betekent dat strategisch denken en improvisatie cruciaal zijn. Dit in combinatie met de mooie, kleurrijke stenen maakt Hive een bijzonder spel dat er ook nog eens goed uitziet.
Hive is ontworpen door de Nederlandse spelontwerper Tzvetan A. M. S. Het spel is een moderne uitvinding die in 2001 voor het eerst werd uitgebracht. De inspiratie voor de verschillende insecten en hun bewegingen is afkomstig van de natuur, waarin insecten zoals bijen, spinnen en schorpioenen typisch zijn voor ieder hun eigen strategie. Hierdoor is het spel een interessante mix van werkelijkheid en abstract denken.
Voor strategische tips in Hive is het handig om altijd een paar zetten vooruit te denken. Probeer niet alleen je eigen koningin in veiligheid te brengen, maar houd ook constant de posities van je tegenstander in de gaten. Het is goed om je sterke stukken te gebruiken om de tegenstander onder druk te zetten, terwijl je de zwakke plekken in je eigen verdediging minimaliseert. Onthoud dat het ook belangrijk is om flexibel te blijven; plannen kunnen snel veranderen op het speelveld.